Geweldloze of Verbindende Communicatie

Gericht luisteren en doeltreffend communiceren.

Verbindende Communicatie is een bijzonder concept, het is een communicatie die niet vertrekt van vormen en oplossingen, maar vanuit duurzame connectie waarbij ieders eigen verantwoordelijkheid vooraan staat. Vertrekkende van noden ipv strategieën, zodat conflicten niet ontstaan of in de kern kunnen worden aangepakt, situeert geweldloze communicatie emoties, gedachten en interpretaties als bakens naar inzicht en voortgang en inspireert het tot objectieve waarneming als neutraal speelveld. Dit, samen met de idee dat ieder verantwoordelijk is voor eigen noden en te vertrouwen dat ook anderen die eigen verantwoordelijkheid kunnen nemen, vormt in een notendop de basis van deze natuurlijke vorm van communiceren. Bewust te kiezen vanuit welk standpunt je communiceert, of niet, vormt de eerste stap. Zelfempathie brengt ons bij eigen noden, empathisch luisteren bij de noden van de ander. Eerlijk spreken rondt het geheel af en creëert een gemeenschappelijk communicatieveld.Het is een communicatie die niet vertrekt van vormen en oplossingen, maar vanuit duurzame connectie waarbij ieders eigen verantwoordelijkheid vooraan staat. Vertrekkende van noden ipv strategieën, zodat conflicten niet ontstaan of in de kern kunnen worden aangepakt, situeert geweldloze communicatie emoties, gedachten en interpretaties als bakens naar inzicht en voortgang en inspireert het tot objectieve waarneming als neutraal speelveld. Dit, samen met de idee dat ieder verantwoordelijk is voor eigen noden en te vertrouwen dat ook anderen die eigen verantwoordelijkheid kunnen nemen, vormt in een notendop de basis van deze natuurlijke vorm van communiceren. Bewust te kiezen vanuit welk standpunt je communiceert, of niet, vormt de eerste stap. Zelfempathie brengt ons bij eigen noden, empathisch luisteren bij de noden van de ander. Eerlijk spreken rondt het geheel af en creëert een gemeenschappelijk communicatieveld.

Verbindende Communicatie is gebaseerd op de Geweldloze Communicatie van Marshall Rosenberg. 

Concreet leer je het volgende:

  • Je kunt op een krachtige en respectvolle manier zeggen wat je nodig hebt.
  • Je bent je meer bewust van wat je nodig hebt en staat hierdoor sterker in je schoenen.
  • Je kunt op een empathische manier naar anderen luisteren, zelfs als de boodschap niet duidelijk is of doorweven zit met verwijten en oordelen.
  • Je hebt inspiratie om conflicten op een duurzame manier op te lossen.
  • Je kunt nee zeggen op een verbindende manier.
  • Zonder dat je het merkt, transformeert je bewustzijn en krijg je meer impact op je omgeving én je persoonlijk welbevinden, wat er ook gebeurt in je leven.

Als Certified Trainer Candidate share ik het gedachtengoed op verschillende manieren. Een korte introductie kan variëren van 30 minuten tot twee uur. Workshops en trainingen van één dag tot jaartrajecten. Afhankelijk van de tijd worden meer van de principes diepgaander belicht en kan er aan de slag worden gegaan met voorbeelden uit de groep. Trainingen worden zowel in open aanbod als op maat aangeboden.

Ik hoor graag van je