Gelijk of geluk

Gelijk of geluk?

In de winkel, op kantoor en school, thuis bij je gezin: praten doe je overal. Jammer genoeg verloopt communicatie niet altijd van een leien dakje.

  • de ander hoort iets anders dan wat je bedoelt
  • sommige antwoorden zijn moeilijk om te horen
  • gesprekken eindigen in ruzies

Hoe vaak gaat zo’n gesprek over ‘gelijk hebben’ of ‘gelijk krijgen’?

Toegegeven, het voelt best goed als iemand zegt: “sorry, je hebt gelijk”.
Of: “oké, we doen het jouw manier”.
Het zorgt voor bevestiging, gemak, eigenwaarde.

Alleen, als er geen sorry, geen akkoord komt, geeft het soms een slecht gevoel, ontbreekt de bevestiging.

Wat als we anders met elkaar leren communiceren? Marshall Rosenberg ontwikkelde een manier die hij ‘geweldloze communicatie’ noemt.

Het is bijzonder concept om op een krachtige en respectvolle manier te communiceren. Het je om op elk moment duidelijk voor ogen te krijgen wat voor jou belangrijk is en wat je echt nodig hebt.

Het inspireert om op een effectieve en respectvolle manier te zeggen wat je van anderen verwacht, wat je stoort en ook wat je apprecieert. Door het achterwege laten van verwijten en door te communiceren vanuit gelijkwaardigheid zijn anderen sneller bereid om iets voor je te doen, echt te luisteren, mee te denken rond een mogelijke aanpak.

Geweldloze communicatie ondersteunt je ook om op een empathische manier te luisteren. Zo hoor je gemakkelijker wat anderen nodig hebben zonder je op stang te laten jagen door de verwijten of oordelen die de ander uitspreekt.

Je kan kiezen om terug neutraal te observeren, te kijken naar de naakte feiten. En zo het onderscheid leren maken tussen wat er gezegd wordt en wat we er zelf bij voelen en denken. Niet alleen helpt je dit om je eigen binnenwereld te ontdekken, het maakt je ook duidelijk hoe je jezelf beïnvloedt.

In plaats van vast te houden aan de manier waarop, gaan we ons daardoor meer richten op de reden waarom, de echte noden die achter een vraag of een opmerking schuilen.

Als we leren deze behoeften bij ons zelf en anderen te zien, kunnen we gerichter communiceren, opener verzoeken uiten en respectvol en fijn met elkaar in communicatie gaan.

Communiceren vanuit het hart dus.

Leren geweldloos of verbindend communiceren – zoals ik het graag benoem – is in de eerste plaats een geschenk aan jezelf.
 

Tatiana Demesmaeker
http://www.natuurlijkleven.be/professionals/verbindende-communicatie